Építkezzünk fenntarthatóan!


Építkeznél de nem tudod mik a legjobb megoldások? Vagy csak csökkenteni szeretnéd a villany-/gázszámládat?

A fenntartható, energiagazdaságos építkezés egyre többek problémájává válik. Az energiaárak idővel az egekbe szöknek, és mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne takarékoskodjunk velük. Eddig annak örültünk, ha meg tudtuk valósítani a megfelelő komfortú házakat, irodákat, lakásokat. Mára már kezdjük felismerni, hogy rá vagyunk kényszerítve arra, hogy ezt a lehető legkevesebb erőforrásfelhasználással tegyük. Ha nem vagyunk elég gyorsak, később akár a komfortunkat is fel kell áldozni kisebb nagyobb részben.

Ismét egy hatalmas feladat az emberiségnek, hiszen erről még alig tudunk valamit. Van egy-két cég amelyik képes újításokat bevezetni, az építőiparba, de a folyamat igen lassú. Az építtetők általában a helyi építők, építészek legjobb tanácsaira bízzák magukat. Ez persze nem mindig a létező legjobb megoldás.

Van persze egyéb lehetőség is. Lelkes kisérletezőként próbálkozhatunk. Kísérletek során megfigyeljünk melyik az abszolút járhattalan és melyik a legjobb megoldás. Majd a legjobbat alkalmazzuk az építendő otthonunkban. Ez viszont időigényes, és ha valamit kihagytunk, akkor igencsak ráfázhatunk.
Szerencsére rengeteg lelkes kísérletező ember létezik a világon aki megosztja tapasztalatait, és így nincs szükség mindent az alapoktól elkezdeni. Az Appropedia honlapon lelkes kísérletezők oszthatják meg egymás között, és mindenki másnak a saját kísérleti projektjüket, és ebből levont tanulségokat.

Itt kategóriákba szedve megtalálható jónéhány fenntarthatósággal kapcslatos probléma, és ezek megoldási kísérletei. A zöld házak terjedését tűzték ki célul. Oldalaikat a legtöbbet beszélt afrikai nyelvre is lefordítjék, hiszen ott van a legnagyobb szükség az energiagazdaságosságra. Sokszor nem csak a felhasznált eszközöket, hanem azok beszerzési árát is feltüntetik. A részletes leírás alapján bárki utánuk csinálhatja, kísérletezhet, beszállhat a projektbe.

  1. Ha rosszul tettem ki, köszönöm h kijavította vki…

  1. Visszajelzés: Építkezzünk fenntarthatóan! | Zeitgeist Hungary Wordpress

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s