Közmunkatáborok fasiszta mintára


Közmunkatáborok fasiszta mintára

A kormány közmunkaprogramja a barakkvárosaival, őrzésre kényszerített rendőrök által munkára kényszerített, éhbérért dolgozó munkásaival, gépesíthető, mégis gépesítés nélkül végzendő munkafolyamataival tömegeket késztet ellenállásra. Ebben az ellenállásban azonban legfeljebb sejtésszerűen jelenik meg annak a fasizmusnak a tudata, ami többé vagy kevésbé az összes társadalomban jelen van, a válságos időszakokban pedig csak annyi történik, hogy látványosabban szerveződik meg. Az emberek nem tudják, mi ellen harcolnak, s miközben egyes intézkedéseket vagy politikai szereplőket vesznek célba, a társadalom kollektív őrülete, amelyből minden helyen és korban mérhetetlen mennyiségű szükségtelen, s ezért igazságtalan szenvedés származott, rejtve marad előttük.

Valójában a fasizmus a társadalmi lét lényegét képezi, hiszen a társadalom mint olyan méretéből adódóan a sablonokra, mechanizmusokra, valamint az emberek alkatrészként működését biztosító pszichológiai jelenségekre épül: a társadalmi normák pszichotikus internalizációjára, ami beprogramozza az embereket, és arra, hogy a különféle társadalmi szerepekben elhelyezkedők, ha elképzelik is, akkor sem élhetik át a más társadalmi szerepekben elhelyezkedők élményeit, ami hajlamossá tesz a társadalmi rendszer áldozataival szembeni együttérzés kikapcsolására. A társadalomnak ez a csontszerűen nyikorgó, rideg gépezete különböző mértékben szabadította rá a szenvedést az emberekre például az 50-es évek Szovjetuniójában, vagy a 60-as évek Svédországában, ám az alapvető embertelenségét még ott is alig mérsékelhették, ahol az emberhez méltó élet megteremtésére használták. Ebből a szempontból ne vezessen félre az, hogy mondjuk a svéd bürokrácia a fejlett szociális rendszer üzemeltetésére lett bevetve, hiszen a bürokrácia, a feladatától függetlenül, megközelítőleg ott is ugyanolyan sablonos – mechanisztikus módon működött, mint a szovjet bíróságok. A társadalom fasizmusa mindig is jelen volt, s bedarálta azokat, akik akár véletlenül is szembekerültek vele, ám igazán széleskörű és elszánt tiltakozást pusztán akkor vált ki, ha hirtelen emberek tömegeit érinti hátrányosan. Az ilyen tiltakozásoknak azután szükségképpen az a sorsa, hogy ha a felszínen felismert intézkedéseket, politikai szereplőket elsöprik is, az alapvető embertelenséget nem szüntetik meg.

Azok, akik most tiltakoznak a kormány közmunkaprogramja ellen, tiltakoztak-e az ellen, hogy hasonló munkakörökbe korábban sem önként kerültek emberek, hanem többnyire intelligenciájuk, illetve viselkedési mintázataik biológiailag és szocializáció által adott visszamaradottságából eredően, ami a születésszabályozással elkerülhető lett volna? Tiltakoztak-e az ellen, hogy az „igazságszolgáltatás” gyakran egészen ártatlan jellemű embereket dobott a „büntetés végrehajtásba”, amely szétzúzta egyéniségüket? Vagy az ellen, hogy az oktatási rendszer nem egy tehetséges embert selejtezett ki, pusztán azért, mert azok nem feleltek meg az önkényes elvárásainak, s nem tanultak be számukra szakmailag használhatatlan ismereteket? (Ismert néhány bukott zseniális esete, akinek zsenialitását végül elismerték, de hány zseniális végezte segédmunkásként elfeledve, csak mert a gimnáziumban nem mondta fel, hogy mikor volt a II. pun háború, vagy hogy mi az a históriás ének?) Mindez az átlagembernek nem sokat jelentett, hiszen úgy hitte, az ilyen tragédiák kevéssé fenyegethetik, s még ha fenyegették is, akkor is csak személyes problémaként értelmezte azokat, a fasizmus alapvető veszélyét pedig, ami ezeket az eseteket összekapcsolta, nem fogta fel.

Ritter Teodor

free counters

Reklámok

Posted on 2011/09/20, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 1 hozzászólás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s